Kovácsné Papp Renáta

Kovácsné Papp Renáta vagyok, a Harmónia Alapfokú Művészeti Iskolában 2009 óta dolgom, mint drámapedagógus. Tanulmányaimat Szombathelyen, a Berzsenyi Dániel Tanárképző Főiskolán kezdtem tanító-magyar szakon, majd az Apor Vilmos Katolikus Főiskolán tanultam a drámapedagógia alapjait Móka János és Gabnai Katalin kezei alatt.

Másoddiplomám megszerzése, a képzés alatti tapasztalataim pedagógiai szemléletem teljes változását eredményezték. Felfedeztem egy új tanítási formát a művészeti nevelés segítségével, amit a mai napig szívesen alkalmazok, legyen az egy általános iskolai matematika óra vagy bármely korosztály számára tartandó szabadidős foglalkozás.

Minden gyermek más és más, mindenkiben meg kell találni a lehetőséget, erre a művészetek a legalkalmasabbak. A zenében, a táncban, a színjátszásban, az alkotásban mindig előjön az emberi kreativitás, a hagyományos oktatás ezt nehezen engedi előhozni.
Célom, hogy óráimon játékos formában, a gyerekekkel egyenrangú félként együttműködve boncolgassunk lelket, viselkedést, érzéseket; gyakorlatok, játékok, tapasztalatok alapján jussunk el felismerésekhez, önmagunk és a világ megismeréséhez, reakcióink, viselkedésünk elfogadásához és megértéséhez. És nem utolsó sorban a színház által kifejezésre juttassuk önmagunkat.

Tanítványaimmal lelkesen veszünk részt Csesztreg és a környék kulturális életében, visszajelzéseink nagyon pozitívak. Szívesen mérettetjük meg magunkat különböző versenyeken, fesztiválokon. Nyári táboraim már rendszeressé váltak, egyre több gyerekhez jut el, mekkora élmény drámatáborban lenni. Örülök, hogy a gyerekektől ekkora szeretetet kapok, és hiszek benne, hogy százszorosan megtérül a beléjük fektetett energia.

Vallom Konfuciusz gondolatait: „Hallom – elfelejtem. Látom – emlékszem. Csinálom – megértem.” . És kiegészítésként: Játszom – élvezem.