Árvai Erzsébet

arvaiÁrvai Erzsébet vagyok, 1978-ban végeztem Egerben, a Tanárképző Főiskola rajz-biológia szakán. 1984 óta tanítok Hevesen, a Körzeti Általános Iskolában. Azóta tanítom az érdeklődő gyerekeket szakkörön és nyári táborokban is. A Harmónia Alapfokú Művészeti Iskolában 2005 óta tanítok.

A tanítás a fő hivatásom, de mellette mindig szükségét éreztem az önálló alkotómunkának is. A kettő felfogásomban kölcsönösen erősíti egymást, hiszen amit én kipróbáltam, azt tudtam átadni, és amit a gyerekekkel „játszottam”, azt fejlesztettem tovább magasabb szinten.

Tagja vagyok a Magyar Rajztanárok Egyesületének, 1998 óta rendszeresen beszámolok Sirokon, a rajztanárok alkotótáborában módszertani munkámról. 2006-ban gyerekmunkákkal illusztrált előadást tartottam, a Magyar Kultúra Házában Budapesten, a MROE országos konferenciáján a kreativitás fejlesztéséről, a megfigyeléstől a tervezésig. Ezzel az előadással 2007-ben meghívtak a Pest megyei rajztanárok továbbképzésére is.

1993 óta alkotok rendszeresen. Alkotásaimhoz nagyon sok tanulmányt, grafikai- és színvázlatot készítek, fotózok, gyűjtöm a képi emlékeket. De nemcsak a látványt szeretném visszaadni, hanem attól többet: érzéseket, gondolatokat, amiket ezek a vizuális élmények inspiráltak.

Minden műfajt kipróbáltam, amire lehetőségem volt. Agyag domborművek, portrék, kőfaragás, rézkarc, linóleummetszet, pasztell, akvarell, olaj, akrilfestés után eljutottam a textilhez, a vegyes technikákhoz, a viaszos batik érdekes felületeihez, harmonikus színeihez, elvont formáihoz, amiben legjobban ki tudtam fejezni magam.

Mindig a valóságból, legtöbbször a természeti formákból indulok ki. A kövek játékos formái, a fák színes kérge, az árnyékok érdekes rajzolatai adnak ötleteket. Szeretem a régi épületeket is, hiszen ezek mind többet nyújtanak egy látványnál, életutakat, sorsokat, törvényeket jelenítenek meg. Ezért próbálom ezeket a képi részleteket egy egységes törvényt tükröző kompozícióval összefogni. Sokszor használom a hagyományos szakrális, és népművészeti jelképeket is, ha segítik a gondolataim közvetítését.