Tánc Világnapja 2018

„A tánc a lélek rejtett nyelve.”
(Martha Graham)

 

A nemzetközi táncnapot, azaz a tánc világnapját április 29-én ünnepeljük. Ezen a napon az UNESCO Nemzetközi Táncbizottságának a felügyelete alatt minden évben a világ mindenféle táncát megünneplik. A nemzetközi táncnap céljai közé tartozik a tánc népszerűsítése az általános felfogásban, és hogy arra ösztönözzék a kormányokat, hogy minél nagyobb teret szenteljenek a táncnak az oktatási rendszerben az alapfokú oktatástól egészen az egyetemig.

Míg a tánc az emberi kultúra része, történetének kezdete óta, hivatali jelenléte ehhez mérten világszerte alacsony.
A 2005-ös táncnapi események az alapfokú oktatásra koncentráltak. A Nemzetközi Tánc Tanács konzultációkat kezdeményezett annak érdekében, hogy ezen a napon minden iskolában írjanak esszéket, rajzoljanak képeket a táncról, táncoljanak az utcákon stb.

Ekkor csatlakozott iskolánk, a Harmónia Alapfokú Művészeti Iskola is e nemes kezdeményezéshez.
2006-os beszédében a CID elnöke társaságok létrehozatalára buzdított, hogy jobban érzékelhető legyen ez a műfaj is a törvényhozók, a pénzügyi élet vezetői és a közvélemény előtt. Ahogy ő fogalmazott: „Világ táncosai, egyesüljetek!”

A Harmónia Alapfokú Művészeti Iskola hagyományaihoz híven, a tánc világnapjához kötődően a fenti szellemben 2018-ban is megrendezte a TAVASZI TÁNCFESZTIVÁLT.

A Táncfesztivál életrekeltését 14 évvel ezelőtt kezdeményezte a művészeti iskola, a tánc világnapja alkalmából. Az első Táncfesztivált Hevesen, a Művelődési Központban tartottuk. Most már harmadik alkalommal itt a Radics Udvaron, együttműködésben a hevesi civilekkel bonyolítjuk ezt a nagyszerű eseményt. Célunk ez évben is: felmutatni a táncművészet ezer arcát, és a benne rejlő lehetőségeket; összekapcsolni a táncművészet komplex elegyét.
A Táncfesztivál egyszerre szólítja meg az amatőröket, valamint a hobbi és profi táncosokat, így a rendezvény egyszerre válhat örömünnepévé azoknak, akiket pusztán a táncolás öröme vonz, és azoknak, akiknek mindennapjait jelenti a tánc.

A Táncfesztiválra vártuk az egyéni, a páros, a csoportos, és a formáció táncos produkciókat, műfaji, stílus és formamegkötés nélkül.
A sokszínű versenyre amatőr, hobbi és profi kategóriában egyaránt vártuk a táncosok, tánccsoportok jelentkezését korosztályi megkötöttség nélkül!
Felhívásunkra tizenegy intézmény/tánccsoport jelentkezett, akik huszonkét produkciót mutattak be.

A Hevesi Szivárvány Mazsorett csoport, a Heves Gyöngyei Cigány Tánccsoport, Skydance Sportegyesület táncosai, a Pélyen működő néptánccsoport, a Harmónia AMI Boconád iskolai néptánccsoportja, a Szent Gellért Katolikus Általános Iskola különböző tánccsoportjai és művészetis néptánccsoportjai, a tarnamérai Kis-Tarna és Tarna Néptánccsoport, a Szihalmi Általános Iskola és AMI néptánccsoportjai, a Hevesi József Általános Iskola és AMI Körzetis Pilletánc csoportja, Harmónia AMI Tenk iskolai néptánccsoportja és a Harmónia AMI Kisköre iskolai néptánccsoportja. Vendégünk volt az ózdi Szabad Szombat néptánccsoport, akik színvonalas műsorukkal nyitották meg a délutáni rendezvényt.

A Radics Udvaron 310 táncos gyermekkel együtt ünnepeltünk. Célunknak megfelelően különböző műfajú, stílusú táncokat élvezhettünk: menettánc, cigánytánc, akrobatikus rock and roll, csárdás, spanyol tánc, szamba, modern táncok/hip-hop; néptáncok különböző dialektusokban: verbunk, ugróstánc Somogyból, rábaközi mulatság, nyírségi táncok, pünkösdi hagyományőrző játékok, somogyi táncok.

A művészeti iskolánkban több éve folytatunk táncoktatást, s örülünk neki, hogy egyre nagyobb az igény is a néptánc tanulására. A hevesi gyerekek mellett, Tenken, Átányban, Kiskörén, Erdőtelken, Boconádon, Tiszanánán tanítjuk a néptáncot órai keretben. Célunk, amit nagyon szeretnénk elérni, hogy térségünkben teret adjunk a néptáncnak és minél több gyermeket ismertessünk meg a tánccal, minél több néptánccsoport jöjjön létre, hogy a tánc örömén keresztül bemutathassuk a magyar nép tánckultúráját! Térségünkben nincs nagy hagyománya a táncnak, így fontosnak tartjuk ennek megteremtését is. Célunk elérésében néptáncpedagógusaink nagyon sokat dolgoznak: Andrási István, Kovács Tibor a Népművészet Mestere, Suhaj Zoltán, Szabó Zoltán. A néptánc mellett támogatunk minden más műfajú táncot, s örülünk, hogy teret adhatunk a Hevesen és környéken működő tánccsoportok bemutatkozásához. A tánccsoportok vezetői, koreográfusai is nagyon sokat dolgoznak ezen: Járvási Katalin/ Zsemberiné Dányi Márta a mazsorettesekkel, Erősné Balogh Szilvia/ Konkoly Szabina/Smidelik Éva a Heves Gyöngyei Cigány Tánccsoporttal, Ligeti Loretta a Skydance Sportegyesület akrobatikus rock and roll leányformációival, Ungváriné Alexy Andrea/Szabadné Dudás Ildikó a Szent Gellért Katolikus Általános Iskola tánc szakköröseivel, Sárándiné Nagy Györgyi/Szabó Imre Tiborné a Hevesi József Általános Iskola és AMI Körzetis Pilletánc csoportjával. Köszönet illeti a technikust is, Luzsi Zoltánt, aki hibátlanul dolgozott a táncos csoportok vezetőivel együtt.

Munkájukat dicséret és elismerés illeti!

A főszerep azonban a táncosoké volt, és azoké a résztvevőké, akik a táncosokkal egyként élvezték a térség legnagyobb seregszemléjén a kisgyermekeink és fiataljaink elbűvölő táncait, a szép táncos ruháikat, viseleteiket. Akik a színpad mellé, oldalra is tekintgettek, látták, micsoda izgalom, koncentráció, bemelegítés, szoknyák pörgetése, mazsorett botok dobálása folyik a felkészülő csoportok körében. Igazi szívet melengető látvány, élmény.
A gyönyörű környezetben, csodálatos időjárásban, remek együttműködésben megvalósult majd 3 órás program zárása egy nagy-nagy közös tánc volt a színpadon és a zöldben, amikoris a Szabad Szombat Táncegyüttes táncosai hívtak táncba kicsiket és nagyokat!

„Tánc közben varázslat vesz körül. Minden összeáll. A világot pedig harmónia uralja.”
(Step Up – All In című film)

Erdészné Turcsányi Katalin
művészeti vezető
Harmónia Alapfokú Művészeti Iskola