Víz világnapja – Az éltető víz

Az éltető víz – ez volt a címe a Harmónia AMI által, immáron hagyományosan meghirdetett gyermek rajzpályázatnak, aminek a díjátadására, és a képek kiállítására – nem első alkalommal – az Eötvös József Református Oktatási Központ adott otthont 2016. március 22 – én.

Mielőtt azonban a díjátadásról, és a kiállításról ejtenék szót, érdemes néhány gondolat erejéig visszaemlékezni arra, hogy a kiállított, és valamilyen formában díjazott alkotások milyen utat voltak kénytelenek bejárni, míg valamilyen formában célba értek. A zsűrinek, mint mindig, most sem volt könnyű dolga, és nem csak a beérkező pályamunkák mennyisége miatt, hanem az alkotások színvonala okán is. Mindez örömteli, és bíztató a jövőt illetően. A három tagú zsűri hosszasan értékelte a rajzokat, festményeket. Voltak viták, érvelések pro és kontra, de ezek természetesek, főleg, ha ennyi jó munkát lát az ember.  Minden mű egyedi, és utánozhatatlan munka, melyeknek az értékét nemcsak a külcsín határozta meg, hanem az is, hogy milyen szellemi színvonalat képviselt. Egy – egy pályamű megítélését befolyásolta az az üzenet, amit a kis művészpalánta közvetíteni akart a külvilág felé. Ezek közül is a legkarcosabban, vagy legérzékenyebben kifejezni képes művek kerültek bele abba a képzeletbeli kalapba, amelyből végül azok jutottak tovább a különdíjasok, és helyezettek közé, amelyek a legjobbak közt is valamiféle többletet tudtak nyújtani. Sokan talán azt mondanák, hogy ez biztosan egyszerű, mivel csak szemmel kell látni, és mindent eldönteni a látottak alapján. Csakhogy a művészet – jelen esetben a képzőművészet – az a terület, ahol az ember próbál lavírozgatni, és igazságosan dönteni a művek tengerében. Minden alkotás egyéni „lelki szűrőn” halad keresztül, és a néző bensőjében hat valamilyen formában, hogy az az érzet aztán egy határozott, karakteres véleménnyé alakuljon át. Így öltött formát az a rangsor, ami végül az eredményhirdetésen szerepelt.

Az eredményhirdetésre 2016. március 22 – én került sor, aminek otthont idén is az Eötvös József Református Oktatási Központ adott. A megnyitó és méltató beszédet a középiskola igazgatója, Együd László indította, melyben kifejezte örömét, és háláját, hogy a kiállítás ismét e helyen valósult meg. A köszöntőt a Harmónia AMI részéről Ódor Klára igazgató folytatta, végül a zsűri elnöke, Árvai Erzsébet ecsetelte melyek voltak a fő szempontok a zsűrizéskor, mik jelentenek előnyt, hátrányt, a jövőben melyek azok a dolgok, amelyekre a nevelőnek, és diáknak egyaránt figyelni kell, hogy sikeresebb pályamunkák szülessenek. Élénk színhasználat, formavilág és kompozíció, amelyek gyakorlásával hangsúlyosabban lehet kifejezni az adott téma mondanivalóját. Kitért arra is, hogy a technikai megoldások, újítások, anyaghasználat is befolyással lehet egy – egy alkotás megítélésében. Mindezek után került sor mindarra, amiért mindenki összegyűlt – a díjátadásra.

Összegezve a díjátadót, mindenki felszabadult volt, és őszintén örült. A gyerekek a díjaknak, mi felnőttek pedig annak, ha ilyen gyönyörű képek születnek, ilyen őszintén előadott műveket hívnak életre a kicsik, akkor talán joggal bízhatunk abban, hogy a jövő sokkal biztatóbb, mint amilyennek jelenleg láthatjuk. Rajtunk az múlik, hogy ez az őszinte alázat ne tűnjön el, hanem ellenkezőleg – erősödjön bennük. Mindezt példamutatással, kitartással lehet csak elérni, illetve hogy a jövőben, kellően motiváló pályázatokon bontakoztathassák ki a tehetségüket a gyerekek, mutathassák meg, mi érinti meg kicsiny lelküket, hogyan vélekednek az őket is körülvevő világunk egy kiragadott szegmenséről.

 

Kovács László művésztanár

 


Hír a Hevesi Hírportálon »